Tulevat tapahtumat

ke 29. maaliskuuta 2023
ATS Ydintekniikka 1/2023
49 päivää jäljellä

Haku sivustolta

ATS:n puheenjohtaja Tuomas Rantala luovuttamassa Pekka Jauho -palkintoa Ville Tulkille.

Teksti: Antti Räty, Kuva: Henri Ormus

 

ATS:n perinteinen syysseminaari pidettiin Säätytalolla torstaina 1.11. Tilaisuuteen ilmoittautui 180 henkeä. Lisäksi esitelmiä seurattiin etänä myös Skype-yhteyden kautta. 

 
Tervetuliaispuheen yhteydessä seuran puheenjohtaja Tuomas Rantala jakoi Pekka Jauho -palkinnon TkT Ville Tulkille pienten modulaaristen reaktorien (SMR) tutkimuksesta ja siihen kuuluvasta asiantuntijaviestinnästä. Aihe on johtanut muun muassa kaupunkien aloitteisiin tutkia SMR-teknologiaan kaukolämmöntuotannossa ja lisännyt julkista keskustelua koko alan kehityksestä.

Ensimmäisenä esityksenä VTT:n tutkimuspäällikkö Petri Kinnunen kertoi EU-rahoitteisesta ydinenergia-alan EURATOM-tutkimusohjelmasta. EURATOMin historia olottuu vuoteen 1957 asti ja käsittää jäsenmaissa tehdyn tutkimusrahoituksen lisäksi muun muassa viisi Joint Research Centre -tutkimuskeskusta eri puolella Eurooppaa tuottamassa tieteellisesti tutkittua tietoa alan toiminnan tueksi. Käynnissä olevan nelivuotisen ohjelman budjetti on 1602 Me, josta osa jakaantuu fuusioenergian tutkimukseen. Fuusioenergian tutkimusta käsiteltiin vuoden 2017 syysseminaarissa Markus Airilan esityksessä, jonka vuoksi tämän vuoden seminaarissa keskityttiin enemmän fissiopuolen tutkimukseen. Mielenkiintoinen näkökanta oli myös esityksen lopussa kerrottu Brexitin vaikutus alan tutkimukseen. Tämäkin asia on poliitikoilta vielä päättämättä.

Voimayhtiöiden vuosikuulumisissa Jukka Päivärinta Fortumilta kertoi esitelmässään muun muassa Loviisan automaatiouudistuksen loppuun saattamisesta, polaarinostureiden uusimisesta ja jätehuoltoon ja käytöstäpoistoon liittyvästä liiketoiminnasta.
Toni Hemminki taas kertoi Fennovoiman esityksessä projektin etenemisessä. Yhtiön organisaatiota on vahvistettu isoilla rekrytoinneilla ja rakentamista valmistelevat työt etenevät niin laitospaikkakunnalla kuin luvituksen valmistelussakin. Tärkeänä edistysaskeleena referenssilaitos LAES-2 on kytketty verkkoon tänä vuonna Sosnovyi Borissa.
 Juha Poikola TVOlta piti vauhdikkaan esityksen ydinenergian roolista ilmastonmuutoksen torjunnassa ja OL3:n rakentamisen loppusuorasta.  ”Suomen suurin ilmastoteko” on jo testausvaiheessa. 

Suomen Atomiteknillinen Seura on osa European Nuclear Societya ja ATS:n kansainvälisten asioiden sihteeri Henri Ormus kävi kertomassa ENS:n nykyisestä toiminnasta. ENS on kehittänyt lähiaikoina paljon viestintäänsä ja muun muassa uusissa webinaareissa on nähty myös suomalaisia puhujia. ATS:n johtokunnalle heitettiin myös haaste hakea jotain ENS:n konferenssien järjestämistä Suomeen. Muuna kansainvälisenä toimintana ATS-seniorit ja Young Generation ovat järjestäneet omia matkojaan lähimaiden ydinlaitoksiin.

T&K koordinaattori Johanna Hansen Posivasta kertoi käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusjärjestelmän täyden mittakaavan FISST-kokeista. Tarkoituksena on osoittaa, että loppusijoitusjärjestelmä on asennettavissa vaatimusten mukaisesti. Demonstraatiot järjestetään Onkalossa kahdella kapselilla kaikkine sisäosineen ja pitkän projektin osina on ollut muun muassa asennusajoneuvojenkin suunnittelua. 

Seminaarin esitelmäosuuden päätti vuonna 2018 virkaansa valittu Helsingin yliopiston radiokemian professori Gareth Law. Esitelmän otsikkona oli ” The Nuclear Legacy - Problems and Solutions”. Professori kertoi vanhojen laitosalueiden kontaminaation mittaamisen ja puhdistamisen menetelmistä, joita hän on kehittynyt aiemmissa työpaikoissaan. Tekniikkoihin kuului muun muassa Fukushiman alueen kontaminaation mittaaminen autoradiografialla ja radionuklidien kulkeutumisen estäminen maaperässä biologisilla ja kemiallisilla apukeinoilla. Mielenkiintoista nähdä tutkimuksen jatkoa Helsingin yliopistossa. 

Esityksien jälkeen keskusteluja jatkettiin vielä voimayhtiöiden tarjoaman buffet-illallisen parissa.

Vuonna 2019 syysseminaari on yhdistetty historian toisiin ATS:n järjestämiin Suomalaisen Ydintekniikan päiviin. Toivottavasti konferenssi herättää kiinnostusta vähintään edellisen konferenssin verran. Toivotammekin jäsenet jo tervetulleiksi Helsinkiin Marina Congress Centeriin 30.-31.10.2019. 

Linkit esiintyjien kalvoihin (videot poistettu):

Linkki Petri Kinnusen esitykseen

Linkki Jukka Päivärinnan esitykseen

Linkki Toni Hemmingin esitykseen

Linkki Juha Poikolan esitykseen

Linkki Henri Ormuksen esitykseen

Linkki Johanna Hansenin esitykseen

Linkki Gareth Lawn esitykseen