Tulevat tapahtumat

Ei tapahtumia

Haku sivustolta

 

 

Toukokuussa järjestettiin jäsentilaisuus Helsingin Salmisaaressa teemalla “Ydinlaitoksen purkusuunnitelmat”. Tilaisuuteen osallistui lähes 50 seuran jäsentä ja siellä kuultiin kolme esitystä. Esityksiä oli mahdollisuus seurata Skype-etäyhteyden kautta, ensimmäistä kertaa ATS:n historiassa, ja ainakin muutama kuulija pilotoi tätä mahdollisuutta.

Jäsentilaisuuden kantavana teemana oli ydinlaitosten purkaminen, mistä kuultiin kolme varsin erilaista esitystä. Ensiksi Elina Kälviäinen kertoi Loviisan ydinvoimalaitoksen käytöstäpoistosta noin 50 vuoden aikajänteellä. Fortumilla on parhaillaan käynnissä suunnitelmien päivitys ajan tasalle, mutta käytöstäpoisto käynnistyy aikaisintaan vuonna 2029.

Markus Airila kertoi VTT:n Triga-tutkimusreaktorin käytöstäpoistosta. Reaktorin käyttö päättyi kaksi vuotta sitten ja käytöstäpoistosta on tehty ympäristövaikutusten arviointi. Purkusuunnitelma teetettiin viime vuonna ja käytöstäpoistoon keskittyvää käyttölupahakemusta ollaan valmistelemassa Valtioneuvostolle.

Ville Koskinen kertoi käytöstäpoiston huomioinnista Fennovoiman rakentamislupavaiheessa. Alustava käytöstäpoistosuunnitelma vaaditaan jo tässä vaiheessa, joten suunnitelmia on tehtävä yli 100 vuoden päähän.

 

Elina Kälviäisen esitys

Markus Airilan esitys

Ville Koskisen esitys