Tulevat tapahtumat

ke 29. maaliskuuta 2023
ATS Ydintekniikka 1/2023
49 päivää jäljellä

Haku sivustolta

Osanottajat: Heikki Kalli, Klaus Kilpi, Harry Lamroth, Ilkka Mikkola, Veikko Norrman, Eero Patrakka, Seppo Salmenhaara, Juhani Santaholma, Pekka Soininen, Risto Tarjanne, Markku Tiitinen, Teuvo Tinell, Jaakko Toppila, Jussi Vanne, Jussi Vaurio, Asko Vuorinen, Jorma Väkiparta

ATS-Seniorit tekivät 17 edustajan voimin retken Loviisaan tiistaina 12.11.2013. Retken ohjelma oli seuraava: 09:00 Lähtö Helsingistä, 10:15 Fortumin esityksiä voimalaitoksen vierailutilassa, 12:00 Lähtö Loviisan keskustaan, 12:15 Lounas Degerby Gillessä, 14:00 Kävely kaupungilla oheisohjelmineen, 16:30 Saapuminen Helsinkiin.

Voimalaitoksen johtajan Satu Katajalan yleisesityksestä Loviisan voimalaitoksesta kävi ilmi seuraavaa:

  • Henkilökuntaa on vakinaisia 511, määräaikaisia 42 ja teknistä tukea 165. Vakituisia urakoitsijoita on noin 150 ja vuosihuollossa noin 800 lisää. Katajala kuvasi Fortumin ydinvoimatoimintojen (NCC, Nuclear Competence Center) organisaation ja käyttöorganisaation ja selosti niiden toimintaa.
  • Käyttökertoimet ovat olleet tyypillisesti välillä 85-95 % vuosihuollon laajuudesta riippuen (neljä eri laajuutta, pisin on 8-vuotishuolto). Lisäksi 2012 tulosta heikensi hieman Lo1:llä isohko muutostyö (primääripiirin paineenhallinta) ja 2013 Lo2:lla säätösauvan jumittuminen.
  • Laitos kävi kymmenen vuotta ilman yhtään polttoainevuotoa, mutta 2008 oli pieni vuoto ja sen jälkeen kaksi muuta. Kaikki polttoaine tulee nykyään Venäjältä, mutta tunnetusti vaihtoehtokin on toiminut. Tarvittaessa Westinghouse (Västerås) käy tutkimassa vaurioituneen polttoaineen ja selvittää vaurion syytä omalla laitteistollaan.
  • Tuotantokustannukset ovat olleet edulliset. Lähivuosina on kuitenkin poikkeuksellisen suuria uusintainvestointeja: uusitun laitosautomaation ottaminen käyttöön vuosina 2015 ja 2017 ja turbiinien uusiminen.
  • Turbiinien uusiminen nostaa hyötysuhdetta ja laitosyksiköiden bruttoteho nousee noin 20 MW eli määrään 540 MW.
  • Voimalaitoksen hätäjäähdytystä tehdään merivedestä riippumattomaksi pienillä jäähdytystorneilla ja kaasuturbiinilaitos on korvattu dieseleillä.
  • Henkilöstön säteilyannoksia on saatu laskemaan mm. vaihtamalla pääkiertopumppujen tiivistemateriaali (vanha materiaali vapautti primääriveteen aktiivisuutta lisännyttä antimonia).

Ilkka Ropponen selosti jätteiden kiinteytyslaitoksen hankkeen toteutusta:

  • Voimalaitoksella on varastossa kahdenlaisia keski-aktiivisia nestemäisiä jätteitä: suodatinhartseja noin 300 m3 (+10-15 m3/a) ja haihdutusjätteitä noin 50 m3. Haihdutusjätettä tulee noin 50-70 m3/a, mutta siitä jää jätesakkaa vain noin 3 m3/a, kun kesiumista puhdistettu vesi voidaan laskea mereen. Fortumin ja HY:n radiokemian laitoksen kehittämällä kesiuminpoistojärjestelmällä on voitu noin parinkymmenen vuoden ajan vähentää haihdutusjätemäärää.
  • Voimalaitoksen jätevaraston viereen on nyt valmistumassa nestemäisen jätteen kiinteytyslaitos, jossa on kiinteytys ja pakkaaminen 1,7 m3 (brutto) / 1 m3 (netto) betonisylintereihin. Laadunvarmistuksen ja koevarastoinnin jälkeen ne voidaan loppusijoittaa voimalaitosalueen jäteluolaan (kapasiteetti n. 5000 betonisylinteriä).
  • Loviisan Cs-puhdistuksen menetelmällä ja hartseilla on ollut kysyntää myös ulkomailla, viimeksi mm. Fukushimassa.

Juhani Santaholma, Loviisan projektin sopimusten ja poliittisten kuvioidenkin kanssa työskennellyt IVO:n entinen lakijohtaja piti esityksen Loviisan ja Degerby Gillen historiasta ja tarjosi kaupunkikierroksen jälkeen rouvansa kanssa kahvia ja konjakkia kodissaan, joka on yksi pieteetillä kunnostettu puinen Loviisan Wanha Talo.

 

Kuvia matkalta


Senioreja bussissa matkalla Loviisaan

 


Seniorit Santaholman rappusilla: Vasemmalta Mikkola, Soininen, Kilpi, Norrman, Santaholma, Salmenhaara, Tiitinen, Väkiparta, Toppila, Vanne, Tarjanne, Patrakka, Kalli, Lamroth, Tinell