Tulevat tapahtumat

ke 29. maaliskuuta 2023
ATS Ydintekniikka 1/2023
49 päivää jäljellä

Haku sivustolta


Kuva: Olkiluodon vierailukeskuksen terassilla vasemmalta Seppo Salmenhaara, Leif Blomqvist, Pentti Uuspää, Tapani Graae, Matti Valo, Harry Lamroth, Heikki Raumolin, Jukka Kangas, Jonathan Graae, Teuvo Tinell, Käthe Sarparanta, Seppo Karttunen, Lasse Mattila, Eero Sarparanta, Esko Salosaari, Jussi Vaurio, Markku Winter, Anneli Nikula, Pentti Haapanen, Eero Patrakka, Klaus Kilpi, Magnus von Bonsdorff

ATS-Seniorit tutustuivat Olkiluotoon keskiviikkona 16.9.2015. Olkiluodon vierailukeskukseen saapui puolelta päivin 21 senioria ja yksi opintoretkeläinen, joista 16 teki matkan bussilla Helsingistä. Vierailukeskuksessa nautitun lounaan jälkeen kuulimme Posivan kehitysjohtajan Tiina Jalosen esityksen käytetyn polttoaineen loppusijoitushankkeen nykytilasta ja TVO:n yhteiskuntasuhdepäällikön Juha Poikolan katsauksen Olkiluoto 3 -projektiin.

 Tiina Jalonen kertoi ensin Posivan yleisestä tilanteesta. Omaa henkilöstöä on noin 120, mutta loppusijoitus työllistää kaikkiaan yli 300 henkilöä. Posivan vuotuinen liikevaihto on 60-80 milj. euroa. Loppusijoituslaitoksen rakentamislupahakemuksesta odotetaan päätöstä vielä syksyn kuluessa. Kun käytetyn polttoaineen loppusijoitus alkaa 2020-luvun alussa, Suomi on globaalisti omaa luokkaansa: Ruotsissa aloitus on lykkääntynyt 2020-luvun lopulle, ja Ranskassa pilot-hanke on tarkoitus aloittaa vasta seuraavalla kymmenluvulla.

ONKALOn louhinnat ovat käytännössä päättyneet, ja nyt ovat käynnissä testit ja demonstraatiot, joita varten on rakennettu erikoislaitteita esimerkiksi kapselin ja bentoniitin asennusta ja tunnelin täyttöä varten. Jalonen totesi vielä, että julkisuudessa esillä ollut jääkauden aikainen ikirouta ei Posivan selvitysten perusteella muodostu ongelmaksi. Sama pätee hapettoman tilan korroosioon: havaitut vähäiset vetymäärät eivät johdu kuparin korroosiosta.

Juha Poikola aloitti esityksensä vertaamalla Olkiluodon voimalaitoksen sähkötehon ”tiheyttä” uusiutuviin energioihin. Olkiluodon nykyisten yksiköiden sähköntuotantoa varten tarvitaan tuulipuistoa 20 x 20 km ja aurinkopaneeleita 11 x 11 km. Uusimmat muutokset Olkiluodossa OL3:n lisäksi ovat patopenger Kuusisenmaahan, KPA-varaston laajennus ja sille tehty suojavalli sekä logistiikkakeskus. Olkiluoto teki viime vuonna ennätystuloksen 14,8 TWh 96 %:n käyttökertoimella.

Olkiluoto 3:n tilanne käytiin läpi kuvakavalkadin avulla. Poikolan mukaan projektissa on nyt ”positiivinen vaihe”. Projektin ongelmana ei ole ollut laatu vaan aikataulu. Nyt hankkeelle on vahvistettu aikataulu, jonka mukaan sähköä aletaan tuottaa kesästä 2018 alkaen ja kaupallinen tuotanto aloitetaan saman vuoden lopussa. Käyttölupaa on tarkoitus hakea huhtikuussa 2016.

Esitysten jälkeen siirryimme laitoskierrokselle, jonka kuluessa tutustuimme OL3:n reaktorilaitokseen reaktorihallia ja valvomoa myöten. Väkeä näytti liikkuvan joka puolella, mikä johtuu siitä, että työmaan vahvuus on 1500 henkilöä. Seikkailun makuun pääsimme bussiin palattuamme, kun selvisi, että bussi ei toistuvista yrityksistä huolimatta suostunut käynnistymään. Tämä tarjosi meille mahdollisuuden kävellä laitosalueen läpi takaisin vierailukeskukseen. Matkan varrella totesimme, että tuulimylly ei pyörinyt kohtalaisesta tuulesta huolimatta.

TVO:n hankkimalla varabussilla palasimme Helsinkiin, mutta pieni seikkailu sisältyi tähänkin retken osuuteen. Kakkostie oli työmaan vuoksi poikki Vihdin kohdalla, ja bussi harhautui käymään Hill Side Golfin portilla. Valppaat golfaajat havaitsivat virheen, ja kuljettaja suoritti tarvittavat korjausliikkeet asianmukaisesti.

 

Teksti: Eero Patrakka