Jos vanhat Ruotsin valtakunnan rajat olisivat vielä voimissaan, ATS-Seniorien matka 29.-31.1.2018 olisi suuntautunut Ruotsin kuninkaan alaiseen Inkerin provinssiin. Näin ei tietenkään enää ole, ja Nevanlinnan eli Nyenskansin on korvannut suuri ja mahtava Pietarin metropoli. Maisematyyppi on ennallaan: kangasmetsät ovat vallitsevina niin Karjalan kannaksella kuin Inkerissäkin. Matkamme pääkohde, Leningradin ydinvoimalaitoskin, sijaitsee Sosnovyi Borin kaupungissa eli Männikössä. Paljon on toki maisemissa muuttunut: Nevan suisto on kanavoitu ja Retusaari eli Kronstadt yhdistetty penkereellä mantereeseen niin pohjoisen kuin etelän suunnalla.

Virallinen ryhmäkuva voimalaitoksella.


Emme tietenkään lähteneet pelkkiä maisemia ihailemaan. Delegaatiomme 15 jäsentä olivat sopineet Fennovoiman avustuksella vierailusta uuteen Leningrad-2-laitokseen. Ryhmämme mukana oli koko matkan ajan Fennovoiman Tuula Marttila, jonka apu oli korvaamaton. Toisena kohteenamme oli Eremitaasin museo, kuten hyvin järjestettyyn Pietarin matkaan kuuluu. Lisäksi hyödynsimme tietysti suurkaupungin ravintolapalveluja. Bussista bongasimme matkan varteen osuneita nähtävyyksiä. Talvinen pakkassää viimoineen ei houkutellut pitkiin reippailukierroksiin, mutta pakollisia kävelyjäkin tuli aivan riittävästi.

Seniorit Eremitaasin ovella.
Geologi ja geologiaa.

 


Seniorityyliin matkustimme väljällä aikataululla ja mukavalla Allegro-junalla. Matkaan lähdimme maanantain aamupäivällä. Viihtyisän junamatkan jälkeen ehdimme tutustua Pietarin palveluihin ennen yhteistä venäläistä päivällistä Nevski Prospektin varrella. Tiistai kului laitosvierailuun bussimatkoineen. Keskiviikkona kiirehdimme tutustumaan Eremitaasiin ennen lounasta ja paluuta Suomeen. Kaikki matkan vaiheet sujuivat suunnitellusti, mikä meitä insinöörejä suuresti ilahdutti.
Isännät antoivat suuren painon vierailullemme


Leningrad-2-voimalaitostyömaalla ei ole vierailukeskusta, joten jouduimme kuuntelemaan laitosesittelyn hyytävässä viimassa. Saimme toki käsityksen hankkeesta, jonka erikoisuus ovat jäähdytystornit kylmän meren rannalla. Paremmat tiedot löytyivät saamistamme esitteistä. Vastineeksi luovutin kohmeisin käsin ATS:n historiikin isäntien edustajalle.
Aloimme sulaa päästyämme koulutuskeskukseen, jonka valvomossa vietimme pääosan vierailuajasta. Meillä oli tilaisuus esittää lukuisia kysymyksiä ja kommentteja. Vuoropuhelua tosin haittasi yhteisen kielen puuttuminen.
Aivan yllättäen ja pyytämättä vierailuamme seurasi paikallisen television kuvausryhmä, joka myös haastatteli Asko Vuorista ja minua. Fennovoima välitti linkin YouTubeen, josta voimme ihailla lähes kolmen minuutin lähetystä. Meitä on kuvattu niin laitospaikalla kuin simulaattorin valvomossakin. Kaiken kukkuraksi mukana ovat Askon ja minun haastattelut. Niistä ei tosin ilmene, mitä sanoimme, koska ne on dubattu venäjäksi. Paremman käsityksen saimme lehdistötiedotteesta, jonka Rosenergoatom oli laatinut. Saimme käännöksen kommentoitavaksi ennen julkaisua, mutta lopullinen versio ei aivan vastannut sovittua tekstiä.


Raportti on hyvä päättää isäntiemme omaan tulkintaan vierailustamme. ” Kun puhe oli vastaavanlaisten tapaamisten tärkeydestä, totesivat suomalaiset vieraat, että ydinenergiaa kehittävien maiden kesken tapahtuva säännöllinen kanssakäyminen sekä dialogi ydinenergia-alan kaikkien kehitysvaiheiden läpikäyneiden veteraanien sekä nuorten, nyt voimalaitoksia pyörittävien, nykysukupolven ydinvoimala-alan toimijoiden välillä mahdollistaa sen, että voidaan kerätä, jakaa ja käyttää jokaisessa maassa hankittua tietoa, esimerkiksi ydinvoimalan rakentamisesta ja käytöstä, mikä epäilemättä edesauttaa ydinenergia-alan turvallisuutta.”

Seniorit ihan pihalla.


Teksti: Eero Patrakka
Kuvat järjestyksessä: Rosenergoatom, Lasse Mattila, Klaus Kilpi, Tapani Graae