Tulevat tapahtumat

ke 19. lokakuuta 2022
ATS Ydintekniikka 3/2022
69 päivää jäljellä
ti 01. marraskuuta 2022
Suomalaisen Ydintekniikan Päivät - SYP2022
82 päivää jäljellä
ti 01. marraskuuta 2022
Suomalaisen Ydintekniikan Päivät - SYP2022
82 päivää jäljellä

Seuran kevään toinen jäsentilaisuus järjestettiin Aalto-yliopistolla tiistaina 26.5. Otaniemessä. Tilaisuudessa kuultiin Trafin ilmailujohtaja Pekka Hentun esitelmä ilmailuturvallisuudesta German Wingsin onnettomuuden jälkeen ja psykologi, VTM Lasse Nurmen esitys ihmisen käyttäytymisestä hätätilanteissa.

Trafin Pekka Hentun esitys antoi hyvän käsityksen siitä, miten ilmailuala reagoi merkittäviin onnettomuuksiin. Ydinvoima-alalle huomionarvoista oli Hentun toteamus siitä, että alalla viranomaistoiminnan tavoitteena on ilmailuturvallisuuden lisäksi yleisen luottamuksen ylläpitäminen. Henttu piti turvallisuuden kannalta huolestuttavana muutosta, jossa osa lentoyhtiöistä "shoppailevat" pilotteja sieltä mistä halvimmalla saavat ilman omaa sitoutumista henkilöstön kouluttamiseen ja pitkiin työsuhteisiin.

PilotSelect Oy:n Lasse Nurmen avasi esityksessään ihmisen toiminnasta stressitilanteissa muiden muassa kouluampumis- ja suuronnettomuustapauksia tavalla, jota ei voi lukea iltapäivälehdistä. Nurmikin piti erittäin tärkeänä sitä, että psykologinen testaus saataisiin yleiseksi vaatimukseksi lentäjin valintaan ja työkyvyn seurantaan. Silti työpaikan vahvat sosiaaliset suhteet, eräänlainen jatkuva vertaisarviointi, ovat Nurmen mukaan ratkaisevan tärkeitä German Wingsin tapauksessa nähdyn ennaltaehkäisemiseksi. Nurmen esitys on saatavilla ATS:n sihteeriltä sähköpostitse.

Poikkitieteelliset aiheet kiinnostivat: paikalla oli 59 osallistujaa, joista pääosa seuran jäseniä ja osa Aalto-yliopiston opiskelijoita Otaniemestä. Ohjelmassa ollut ATS:n uudistumista koskeva keskustelu siirrettiin ajanpuutteen vuoksi seuraavaan jäsentilaisuuteen elokuulle.