Tulevat tapahtumat

ke 19. lokakuuta 2022
ATS Ydintekniikka 3/2022
69 päivää jäljellä
ti 01. marraskuuta 2022
Suomalaisen Ydintekniikan Päivät - SYP2022
82 päivää jäljellä
ti 01. marraskuuta 2022
Suomalaisen Ydintekniikan Päivät - SYP2022
82 päivää jäljellä

Atomiteknillisen seuran vuosikokous järjestettiin perinteisesti Tieteiden talolla Helsingissä maanantaina 2.3.2015. Vuosikokouksessa käsitellyt toimintakertomus vuodelta 2014 ja toimintasuunnitelma vuodelle 2015 toimitettiin etukäteen koko jäsenistölle. Paikalle saapui 41 henkilöä, ja kullekin jäsenelle toimitetusta toimintakertomuksesta ja -suunnitelmasta voi kokoukseen osallistumatonkin tutustua seuran edellisvuoden toimintaan ja suunnitelmiin tulevasta.

Vuosikokouksessa valittiin seuralle uusi johtokunta. Suuri osa, neljä henkilöä, edellisvuoden yhdeksänhenkisestä johtokunnasta vaihtui, ja lisäksi johtokunta pieneni kahdeksanhenkiseksi vanhemman VTT:n edustajan jäädessä pois johtokunnasta. Sekä puheenjohtaja Liisa Heikinheimo, varapuheenjohtaja Tapani Raunio, sihteeri Anna Nieminen ja johtokunnan jäsen Timo Vanttola olivat palvelleet johtokunnassa täydet kolme vuotta, ja lisäksi rahastonhoitaja Arto Ylönen ja johtokunnan jäsen Juhani Palmu jättäytyivät pois johtokunnasta kahden vuoden jälkeen. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Kai Salminen Fortumilta, sihteeriksi Henri Loukusa VTT:ltä, rahastonhoitajaksi Lauri Pyy LUT:sta ja lisäksi uusiksi johtokunnan jäseniksi Tuomas Rantala TVO:lta ja Lasse Koskinen Posivalta.

ATS Ydintekniikka -lehden toimituskunta valitsee vuosittain lehden parhaan artikkelin, jonka kirjoittajalle luovutetaan Erkki Laurila -palkinto seuran vuosikokouksessa. Tänä vuonna Erkki Laurila-palkinnon saajaksi valittiin Klaus Sjöblom artikkelillaan ”Tutki tuulen suuntaa… kestät sen kyllä”, joka ilmestyi ATS Ydintekniikan numerossa 2/2014. ATS Ydintekniikan toimituksen perustelut kuuluivat seuraavasti: ”Hauskasti esitetty ja hyvin kirjoitettu artikkeli aiheesta joka muistuttaa lukijoita varautumistoimenpiteiden laajuudesta niissäkin tilanteissa, joita todennäköisyyspohjaisten laskelmien perusteella tapahtuu erittäin harvoin”.


Erkki Laurila -palkinto myönnettiin Klaus Sjöblomille artikkelista ”Tutki tuulen suuntaa… kestät sen kyllä”.

Sääntömääräisten asioiden jälkeen vuosikokouksessa kuultiin myös kaksi esitelmää Posivalta. Vesa Ruuska kertoi loppusijoituslaitoksen luvituksesta ja Erkki Palonen Posivan tulevaisuuden suunnitelmista. Vesa Ruuska kertoi esityksessään Posivan olevan saamassa rakentamisluvan, ja siirtymisen toteutusvaiheeseen olevan käsillä. Toteutusvaiheeseen siirtyminen vaatii kuitenkin vielä Posivan hallituksen ja STUKin päätökset. Loppusijoituskonseptin toimivuuden ja pitkäaikaisturvallisuuden osoittamista koskevia suunnitelmia, teknisiä suunnitelmia ja resursseja sekä menettelytapoja on vielä tarkennettava toteutusvaiheessa. Erkki Palonen kertoi esityksessään Posivan suunnittelevan toteutusvaiheeseen siirtymistä vuonna 2017. Kesällä 2015 valmistuu nostinlaiterakennuksen toinen vaihe, kapselointilaitoksen rakentamista on alettu valmistella, ja loppusijoituslaitoksen suunnittelussa on meneillään tarjousvaihe. Keskeisimmät avoimet turvallisuuskysymykset ovat kapselin eristystoiminnon loppuminen esimerkiksi kalliosiirrosten yhteydessä tai kuparin korroosion vuoksi ja savibarriäärien toiminnan varmistaminen.