Suomalaisen Ydintekniikan Päivien yhtenä osana on kaikille avoin ja maksuton Studia Generalia torstaina 3.11. klo 17-19. Tilaisuus järjestetään Aalto-yliopiston Kauppakorkeakoulussa Töölössä osoitteessa Runeberginkatu 14-16. Luentosali on B-200, jonne järjestetään viitoitus pääovelta.

Tilaisuudessa kuullaan kaksi 45 minuutin luentoa, joiden kummankin jälkeen on varattu 15 minuuttia avoimelle keskustelulle. Tervetuloa!

 

Esitelmät

Timo Äikäs (Posiva Oy, eläkkeellä): Peesailusta piikkipaikalle: Suomalainen ydinjätehuolto näyttää mallia

Esitelmä käsittelee ydinjätehuollon historiaa Suomessa ja muualla maailmassa. Painopiste on käytetyn uraanipolttoaineen lopullisen ratkaisun kehittämisessä ja toteuttamisessa. Esitelmässä luodaan katsaus Suomessa tehtyyn työhön ja sen taustoihin sekä tarkastellaan mitä on opittu ja mitä tulevaisuus mahtaa tuoda mukanaan.

 

Taina Kurki-Suonio (Aalto-yliopisto, vanhempi lehtori): Lämpöydinfuusio - ei skandaalinkäryisiä yrityskauppoja vaan kärytöntä energiaa

Esitelmän tarkoitus on tehdä ymmärrettäväksi, mitä eroa on talouselämän fuusioilla ja luonnossa esiintyvillä fuusioreaktioilla. Tämän pohjalta käy ilmeiseksi, miksi jälkimmäisestä odotetaan pelastajaa ilmastonmuutoksessa ja ihmiskunnan energia-ahdingossa. Esitys keskittyy toistaiseksi menestyksekkäimpään teknologiseen ratkaisuun, joka perustuu voimakkaisiin magneettikenttiin, ja sen tärkeimmät toimintaperiaatteet selitetään mahdollisimman kansankielisesti. Lopuksi esitellään, kuinka fuusiota kehitetään eri puolilla maailmaa.

 

Esittäjät

Timo Äikäs

Timo Äikäs aloitti työnsä ydinjätehuollon parissa 1980 rakennusgeologin tehtävissä Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) konsulttina Olkiluodon ydinvoimalaitoksen matala- ja keskiaktiivisen jätteen loppusijoitus- ja paikkatutkimuksissa. Muutama vuosi myöhemmin hänen työnkuvaansa sisältyivät myös käytetyn polttoaineen loppusijoitusta koskevat paikanvalintatehtävät tutkimusohjelmineen. Siirryttyään TVO:n palvelukseen 1986 hän johti sijoituspaikkatutkimuksia kymmenen vuoden ajan. TVO:n ja Fortumin perustettua Posiva Oy:n 1996, työ jatkui sijoituspaikan valinnan parissa. Sijoituspaikkapäätöksen jälkeen 2001 Timo Äikäs sai johdettavakseen loppusijoituksen teknisen kehityksen ja suunnittelun ensin teknisenä johtajana ja myöhemmin varatoimitusjohtajana. Timo Äikäs siirtyi eläkkeelle 2014 Olkiluodon loppusijoituslaitoksen rakentamislupavaiheessa. Kansainvälinen tiedonvaihto ja yhteistyö ovat olleet alusta lähtien osa hänen työuransa sisältöä ja Timo Äikäs onkin toiminut edelleen asiantuntijana Suomen ulkopuolella.

Taina Kurki-Suonio

Taina Kurki-Suonio väitteli laser-plasmakiihdyttimistä Teksasin yliopistossa, Austinissa, 1989, minkä jälkeen hän siirtyi vierailevaksi tutkijainsinööriksi Berkeleyn yliopistoon, Kaliforniaan. Tässä yhteydessä Kurki-Suonio vaihtoi fuusiotutkimuksen pariin, jota samoihin aikoihin aloiteltiin myös Suomessa. Vuonna 1992 Kurki-Suonio palasi Suomeen ja liittyi TKK:n fuusiotutkimusryhmään heti sen alkumetreillä. Kurki-Suonion tutkimuksen painopiste on nopeiden ionien, erityisesti fuusiossa syntyvien alfahiukkasten mallintamisessa, ja hän johtaa pientä mutta pippurista ASCOT-ryhmää Aalto-yliopistossa. Ryhmän kansainväliset kytkökset ovat erittäin vahvoja: Kurki-Suonio on vieraileva professori Chalmersin yliopistossa ja kuuluu sekä IAEA:n Nuclear Fusion -lehden toimituskuntaan että Max-Planck-instituutin uuden stellaraattorin ohjausryhmään. ASCOT-ryhmä on myös saanut vastuulleen maailman ensimmäisen fuusioreaktorin, ITERin, tehokuormien arvioinnin. Tutkimus- ja opetustyön ohella Kurki-Suonion sydäntä lähellä on energia-asioiden kansantajuistaminen ja työmatkapyöräily.